Dieta kapuściana jest jedną z najbardziej popularnych diet niskokalorycznych. Choć jej stosowanie jest dosyć monotonne, a sam jadłospis bardzo rygorystyczny, pozwala na szybkie zrzucenie kilku kilogramów.
Dieta kapuściana – jadłospis na tydzień
Dieta kapuściana jest dietą niskokaloryczną, której podstawą jest zupa przygotowana na bazie kapusty (białej, włoskiej lub kiszonej) z dodatkiem podduszonych na maśle warzyw – papryki, cebuli i pomidorów.
Dzień 1: zupa kapuściana, surówka ze świeżych lub gotowanych na barze warzyw, zupa kapuściana, 100g malin lub truskawek.
Dzień 2: sałatka ze świeżych warzyw (np. sałaty, pomidorów i papryki), zupa kapuściana, 2 duże ziemniaki upieczone w mundurkach.
Dzień 3: zupa kapuściana, koktajl z owoców na bazie arbuza lub melona z dodatkiem mięty lub innych ziół, 100g truskawek, zupa kapuściana.
Dzień 4: zupa kapuściana, 4 banany, 2 szklanki chudego mleka.
Dzień 5: zupa kapuściana, 200g grillowanego lub ugotowanego mięsa (np. wołowiny, cielęciny lub drobiu), surówka ze świeżych warzyw, 5-6 pomidorów.
Dzień 6: zupa kapuściana, 300g chudej ryby (np. dorsza, mintaja) upieczonego w folii lub naczyniu żaroodpornego, pieczone warzywa (np. papryka, pieczarki, cukinia), ugotowane warzywa (np. szpinak, brokuły).
Dzień 7: zupa kapuściana, 50g ryżu brązowego lub kaszy, surówka ze świeżych warzyw, świeżo wyciśnięty sok z owoców i warzyw.
Dieta kapuściana – wady i zalety
Jeśli chodzi o diety niskokaloryczne, takie jak dieta kapuściana efekty po tygodniu są ich największą zaletą. W zależności od wagi początkowej można liczyć na spadek nawet 10 kilogramów (przy dużej nadwadze). Tygodniowy detoks doskonale oczyszcza układ pokarmowy, pozwala się pozbyć zastojów złogów jelitowych i nadmiaru wody w organizmie. Jest to także wprowadzenie do dalszego odchudzania po stopniowym zwiększaniu ilości kalorii. Niestety, nie jest do dieta przeznaczona dla każdego. Z tak rygorystycznych sposobów odchudzania powinny zrezygnować osoby cierpiące na różnego rodzaju choroby przewlekłe, w tym cukrzycę czy choroby układu pokarmowego.