Grejpfruty są zaliczane do cytrusów i są to owoce, które lubimy jeść. Posiadają ciekawy, słodko-gorzki orzeźwiający smak, i występują w kilku odmianach, które różnią się między sobą kolorem i zawartością goryczy. Można spotkać grejpfruty czerwone, zielone i białe (lub żółte). Niezależnie od odmiany, grejpfruty posiadają w sobie wiele cennych składników, są bogactwem nierozpuszczalnego błonnik.
Grejpfruty a zdrowie
Grejpfruty są bogactwem nierozpuszczalnego błonnika, który obniża nadmiar cholesterolu we krwi, stabilizuje prace serca. Błonnik wpływa na prawidłową perystaltykę jelit oraz pracę przewodu pokarmowego, absorbuje szkodliwe drobnoustroje, wiąże je i pomaga w wydaleniu ich z organizmu.
Zarówno grejpfruty, jak i sok z nich są źródłem związku o nazwie naringina, który po przekształceniu w naszym organizmie, ma on duże znacznie dla osób dbających o zdrowie, jest odpowiedzialna za niszczenie wolnych rodników i zmniejsza ryzyko pojawiania się wielu chorób.
Grejpfruty a odchudzanie
Narginina, jest także istotna dla osób odchudzających się, jest odpowiedzialna za przeciwdziałanie pojawianiu się efektu jo-jo oraz insulinooporności. Owoce i soki grejpfrutowe dostarczają do organizmu dużo witamin, mikroelementów i błonnika, odżywiając go, regulując pracę przewodu pokarmowego oraz wywołując delikatny efekt przeczyszczający. Spożywanie grejpfrutów razem z błonkami otaczającymi miąższ, umożliwia pozbycie się zaparć, które bardzo często towarzyszą dietom redukcyjnym, oraz oczyszczenie jelit, które jest niezbędne do całkowitej detoksykacji organizmu.
Coraz częściej słyszy się już o zdrowiu ukrytym w jelitach, albowiem prawda jest, że stan naszych jelit odzwierciedla stan naszego zdrowia. Dlatego warto, jest spożywać grejpfruty, nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim z uwagi na ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie. I chociaż skórka tych owoców zawiera ogromne ilości wartościowych substancji, to jednak posiada wiele pestycydów, dlatego nie zaleca się jej spożywania.