Rok 2016 według Organizacji Narodów Zjednoczonych ogłoszony został rokiem nasion strączkowych. Zarówno przetworzona żywność, jak i częste, a co najważniejsze nadmierne spożywanie zbyt dużej ilości mięsa, powoduje zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. A to niesie ze sobą przykre konsekwencje ludzkiego organizmu, stając się zjawiskiem coraz powszechniejszym.
Strączkowe nasiona od setek lat stanowiły podstawę ludzkiego jadłospisu, dzięki czemu ludzie mniej chorowali i dłużej cieszyli się dobrym zdrowiem. Warto jednak mieć świadomość tego, że nasiona strączkowe, a w szczególności nasiona grochu mają dobry wpływ na organizm tylko wtedy, kiedy są przygotowane w odpowiedni sposób. Ludzki organizm na wielkie trudności z trawieniem oligosacharydów, które w dużych ilościach zawarte są w nasionach roślin strączkowych. Substancje te nie wpływają dość dobrze na kondycję organizmu człowieka, dlatego też warto przykładając szczególną dbałość do odpowiedniego przygotowania do spożycia takich roślin. Co istotne obróbka kulinarna usuwa szkodliwe substancje w dość dużej ilości, nie eliminując jednak przy tym dobrocennych składników.