Prawdziwy ekstrakt z wanilii wbrew pozorom nie jest jednym z najczęściej spotykanych aromatów w kuchni, szczególnie w wypiekach. Wanilia obok szafranu i kardamonu to jedna z najdroższych przyprawa świata. Dzięki sowim wyjątkowym właściwościom bardzo chętnie, przynajmniej od czasu do czasu pojawia się w wielu kuchniach. W niektórych kulturach wanilia uznawana jest nawet za afrodyzjak.
Już Aztekowie głęboko wierzyli w jej właściwości pobudzające, antydepresyjne i poprawiające krążenie. Poza kuchnią wanilia często spotykana jest także jako dodatek do perfum, tytoniu, kosmetyków, a nawet alkoholi. Poza niewypomnianym już ekstraktem, wanilia spotykana jest także w postaci past, proszków czy oleju. Wanilia często sprzedawana jest także w laskach oraz w postaci cukru waniliowego. Wanilia jako roślina należy do grupy storczykowatych i rośnie przede wszystkim w strefach tropikalnych. Kiedy rośnie wykorzystuje obumarłe pnie i korę drzew jako podpory, czerpiąc z nich dodatkowo wartościowe składniki odżywcze. Wanilia często spotykana jest także w lekach wzmacniających, przeciwreumatycznych oraz niektórych antydepresantach.