Pyszne śniadanie

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek każdego dnia. Śniadanie powinniśmy zjadać zaraz po przebudzeniu ponieważ dostarcza ono organizmowi niezbędnych składników odżywczych a także pozwala przygotować się na wyzwania dnia codziennego. Dlatego też powinno być odpowiednio zbilansowane i skomponowane tak aby niczego w nim nie zabrakło. Niestety wielu z nas rezygnuje ze śniadań lub zastępuje je wysokokalorycznymi przekąskami, których jedzenie w dłuższej perspektywie może być szkodliwe. Jeśli już jemy śniadanie najczęściej ograniczamy się do bułki z masłem i wędliną oraz mocno posłodzonej herbaty czy kawy. To również nie jest korzystny dla naszego organizmu wybór ponieważ w tego typu posiłku brakuje witamin i niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Śniadanie daje nam energię na cały dzień i warto zadbać o to, żeby było pożywne ale też wartościowe dla organizmu. Często na śniadanie jemy popularne płatki ale skład wielu z nich powoduje, że są niezdrowe. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest domowa granola z czekoladą i orzechami. To połączenie zdrowe i pyszne a dodatek czekolady i orzechów sprawi, że taką granolę z chęcią zje każde dziecko.

Składniki

Do przygotowania granoli będziemy potrzebować: dwie szklanki płatków owsianych, 50 g gorzkiej czekolady, pół szklanki orzechów laskowych, po dwie łyżki oleju kokosowego i syropu klonowego, łyżkę kakao oraz pół łyżeczki cynamonu.

Przepis

Zaczynamy od wsypania płatków owsianych do miski oraz posiekania czekolady. W małym rondelku rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy kakao, syrop klonowy i cynamon. Dobrze mieszamy. Całość dodajemy do płatków owsianych i znów mieszamy. Dodajemy orzechy i ponownie mieszamy.
Rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez pół godziny od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie dodajemy posiekaną czekoladę. Przesypujemy do słoika i mieszamy.