Mazurki są znane z pięknych słodkich ozdób, przypominających wiosnę i Wielkanoc. One są skomplikowanymi wypiekami, które warto mieć w swojej kuchni. Zachować ten jeden przebojowy przepis, który nam najbardziej wychodzi i smakuje.
Rodzaje czekoladowego mazurka.
Wyróżnić można czekoladowego mazurka z ganache, z mascarpone, z orzechami, z dżemem, orzechowo-czkoladowy, bez pieczenia, z bakaliami, z wiśniami. Oprócz tych wymienionych jeszcze można znaleźć wegańskiego, wielkanocnego oraz jaglanego.
Przepis na czekoladowy mazurek z ganche powinien zwierać takie składniki jak: cukier puder, mąka pszenna, masło, jajko, migdały, sól, czekolada ciemna, czekolada jasna, wanilia, konfitura, śmietana itp.
Ciasto to, to wspaniały pomysł, by podbić kubki smakowe całej rodziny. Wypiek może stać się świetną dekoracją na szwedzki stół, czy na przygotowanie stołu dla gości.
Kalorie schowane w tradycyjnym mazurku.
I można tu polemizować, gdyż na samą myśl o czekoladzie, to odnieść można wrażenie, że to bomba kaloryczna. Dlatego tu warto się przyjrzeć, jak wygląda sprawa kalorii: 1 porcja – 460 kcal, w tym tłuszcze – 3, węglowodany – 38 oraz białko – 9.
Jeden spacer po skonsumowaniu kawałka ciasta umożliwia spalenie 200 kcal, czyli w organizmie pozostaje nam jeszcze 261 kcal niespalonych kalorii.
Najwięcej kalorii zawierają takie składniki, jak: mąka, mleko w proszku, margaryna do pieczenia, masło oraz cukier.
Ze względu na te i inne kalorie, jakie się pojawiają, można wybrać wersję fit. I tu już zostaną lekko okrojone kalorie. Jednak zastąpić tu należy mąkę pszenną mąką orkiszową oraz wyeliminować mleko, cukier i inne składniki tuczące.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że czekoladowy mazurek to tradycyjny wypiek wielkanocny. Jednak dzisiejsze czasy wymagają od nas przyjrzenia się kaloriom, jakie zjadamy i pozostaje nam skorzystać z przepisu wersji fit.